Palkmajad

Arvestades esivanemate aastasadade pikkusi palkhoonete ehitamise traditsioone, püüame tänapäevalgi jälgida selle töö teostamisel lihtsust, autentsust. Ka puit muutub aja jooksul väärikamaks…

Seni püstitatud majad on valminud käsitööna. Arvestame raietööde ajastust, palgid langetatakse talvekuudel, kui kahanev kuu on nähtav, ida suunal. Sel viisil langetatud palgid on juba külmas veidi kuivanud, veesisaldus puidus on väiksem ja puuduvad seeneeosed. Puit püsib puhtamana kahjurputukatest.

Palgid veetakse kohe objektile, kus nad lõpuks maja ehitamiseks kohapeal kooritakse ja paigaldatakse. Puidu kiire pragunemise vältimiseks säilitatakse osa koorest, et puit saaks ühtlasemalt kuivada.

Hiljem, juba seinas, kooritakse palgid koorest puhtaks. Väljastpoolt immutatakse palgid Pinotex-õliga, seestpoolt sisekliima paremaks esile tõstmiseks linaõli ja vähese mesilasvaha seguga.

Palgivahede tihendamiseks kasutatakse linatakku, mis võrreldes tehisvillaga (Isover) lubab seinale paremat soojapidavust ja ka vastupidavust.

Tänapäeva globaliseeruvas maailmas valitseb kiire elutempo, mis raskendab ehitamist vanade ehitustavade järgi.

Me püüame säilitada tänapäeval käsitsi tehtud palkmajades aastasadu tagasi püstitatud majade ehitusväärtusi.

Kunagi määratleb meie rahvuskultuur ka tänapäeval loodud ehitiste väärtuse.

+372 517 6135